میتوان گفت که تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه روشی کاربردی برای پیدا کردن محل ترکیدگی لولهها و برطرف کردن آن است. به کمک این دستاورد مهم میتوان با تشخیص به هنگام ترکیدگی و نشتی لولهها، از وارد شدن خسارات سنگین خودداری کرد. در lolebazkoni-takhlie.ir به بررسی این روش می پردازیم.
چرا تشخیص ترکیدگی لوله مهم است؟
لولههای آب مانند رگ های بدن سر تا سر یک بنا از جمله کف، سقف و دیوارها را پوشش می دهند. در صورتی که ترکیدگی و نشتی در سیستم لوله کشی به موقع تشخیص داده نشود، سبب ببار آمدن خسارات زیادی خواهد شد.
ترکیدگی لوله می تواند سبب هدر رفتن آب و بالا رفتن هزینه قبض خواهد شود. از طرفی در صورت عدم تشخیص به موقع و ترمیم ترکیدگی، رطوبت به تمامی دیوارها نفوذ کرده و سبب پوسیدگی مصالح خواهد شد.
در صورتی که لوله کشی به صورت توکار باشد، تشخیص ترکیدگی لوله بسیار دشوار خواهد شد و نیاز به افراد آموزش دیده و متخصص در این زمینه دارد.
لوله کشی توکار بنا بر استانداردهای مهندسی نوین انجام می شود و دارای مزایای بسیاری است. این روش لوله کشی می تواند در حفظ زیبایی ظاهر ساختمان و دوام سیستم توزیع آب بسیار موثر باشد.
با این وجود برای تشخیص و تعمیر ترکیدگی در لوله کشی توکار، با مشکلات و چالش های زیادی روبرو خواهید بود. در راستای حل این معضلات، علم تاسیسات از یک رویکرد تازه بهره برده و به کمک دستگاه نشت یاب اقدام به تشخیص ترکیدگی لوله می کند.
تشخیص ترکیدگی با دستگاه، کاری نیست که همه افراد بتوانند از عهده انجام آن بر بیایند. این روش باید توسط تکنسین با تجربه انجام شود، که در زمینه کار با دستگاه تشخیص ترکیدگی لوله آموزش دیده باشد. همچنین این افراد باید در زمینه تاسیسات و امور فنی لوله کشی متخصص باشند.
علت ترکیدگی لوله چیست؟
لوله کشی توکار بایستی طبق استانداردهای لازم انجام شده و تجهیزات بکار رفته در آن در برابر عواملی مانند پوسیدگی، ضربه و زنگ زدگی مقاوم باشد. با این وجود باز هم ممکن است سیستم لوله کشی به دلایل مختلفی دچار نشتی و تخریب شود. از جمله عوامل ترکیدگی لوله، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرسودگی تجهیزات بی کیفیت در اثر عوامل شیمیایی
- نصب غیر اصولی اتصالات
- اتفاقات غیر منتظره و بلایای طبیعی
- ترکیدگی لوله در اثر فشار بالای آب
فرسودگی تجهیزات بی کیفیت در اثر عوامل شیمیایی
از جمله عواملی که می تواند سبب ترکیدگی لوله شود، می توان به مواد شیمیایی موجود در آب و خاک اشاره کرد. با گذشت زمان این عامل می تواند، سبب فرسایش و ترکیدگی لوله ها شود.
همانطور که گفتیم تجهیزات مورد استفاده در لوله کشی، با توجه به استانداردهای لازم انتخاب شده و از دوام زیادی برخوردار هستند. با این وجود در برخی مناطق مواد شیمیایی زیرزمینی به میزان زیادی وجود داشته و تجهیزات بی کیفیت به مرور زمان دچار فرسودگی خواهند شد.
نصب غیر اصولی اتصالات
گاهی با وجود کیفیت بالای تجهیزات لوله کشی، ممکن است نصب آن ها به صورت غیر اصولی انجام شود. عدم رعایت اصول فنی توسط تکنسین های لوله کشی، می تواند سبب بوجود آمدن برخی مشکلات شود.
به عنوان مثال لازم است که در هنگام انجام امور فنی بست و اتصالات، مسیر درست لوله ها با توجه به میزان فشار سیالات انتخاب شود.
اتفاقات غیر منتظره و بلایای طبیعی
تاسیسات ساختمانی ممکن است در اثر عواملی مانند زلزله، تعمیرات غیر اصولی و نشست ساختمان دچار آسیب شود. این عوامل می تواند لوله ها را از مسیر خود حرکت داده و یا موجب ترک خوردن آن ها شود.
ترکیدگی لوله در اثر فشار بالای آب
در صورتی که فشار آب از حد استاندارد خود خارج شده و به بالاتر از 60 psi برسد، می تواند سبب ترکیدگی لوله شود. بنابراین توجه داشته باشید که فشار نرمال آب ساختمان باید بین 40 تا 45 psi باشد، تا احتمال ترکیدگی لوله از بین برود.
علاوه بر عوامل گفته شده ترکیدگی لوله ها ممکن است در اثر شرایط زیر نیز اتفاق بیفتد:
- عبور لوله ها از زمین های مرطوب و دارای آهک
- انقباض و انبساط شدید لوله ها، در اثر گرم و سرد شدن مکرر لوله های موتورخانه و شوفاژ
- یخ زدگی لوله ها و کاهش فشار داخل لوله به دلیل عایق بندی غیر اصولی
علائم ترکیدگی لوله چیست؟
همانطور که گفته شد تشخیص ترکیدگی لوله کار ساده ای نیست، مخصوص اگرمدت زمان زیادی از نشتی لوله گذشته باشد. البته تشخیص ترکیدگی لوله به واسطه شدت فشار آب خارج شده، بسیار راحت تر از نشتی لوله است.
در ادامه به تعدادی از علائم اشاره می کنیم، که از وجود نشتی و یا ترکیدگی لوله نشات می گیرد. در صورتی که با هر کدام از موارد زیر روبرو شدید، در اسرع وقت با افراد متخصص در زمینه تاسیسات تماس بگیرید.
- تغییر رنگ دیوارها و ترک خوردن روکش آن در محل عبور لوله ها
- پوسته پوسته شدن و ورم کردن رنگ دیوار ها
- زیاد شدن هزینه آب مصرفی
- پخش شدن بوی رطوبت در فضای داخل ساختمان
- کم شدن فشار آب
- آلودگی آب و تغییر رنگ و بوی آن
- چکه کردن آب از سقف یا داخل دیوار
- ایجاد لکه آب بر روی سقف یا دیوار
نحوه تشخیص ترکیدگی لوله چگونه است؟
از آنجایی که سیستم لوله کشی در گذشته به صورت روکار بود، تشخیص محل ترکیدگی به راحتی انجام می شد. اما امروزه لوله کشی به صورت توکار انجام شده و شبکه آبرسانی در میان تجهیزات مختلفی مانند گچ، سیمان و بتن پنهان می شود.
بنابراین تشخیص ترکیدگی و نشت لوله امروزه بسیار چالش برانگیز بوده و گاهی نیز به موقع انجام نمی شود. بنابراین برای پیشگیری از خساراتی مانند تخریب مصالح، بهتر است از سرویس تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه استفاده کنید.
شما می توانید با انجام یک روش آسان، از ترکیدگی و نشتی لوله در ساختمان خود مطلع شوید. برای انجام این روش لازم است، که ابتدا تمامی شیرهای ساختمان را ببندید.
حتی نباید لوازمی که به طور مستقیم به آب وصل هستند، مانند لباسشویی، ماشین ظرفشویی و کولر روشن باشند. سپس باید عدد کنتور آب را یادداشت کرده و به مدت 30 دقیقه صبر کنید.
بعد از گذشت این زمان، دوباره میزان آب مصرفی کنتور را بخوانید. در صورتی که این رقم با عدد خوانده شده قبلی متفاوت بود، به معنای نشتی آب در سیستم لوله کشی ساختمان است.
این می تواند یک روش ساده برای تشخیص نشتی و ترکیدگی لوله در ساختمان باشد. اما برای شناسایی دقیق محل ترکیدگی و برطرف کردن آن، شما باید از تکنسین های مجرب کمک بگیرید.
در صورتی که متوجه نشتی و یا ترکیدگی لوله های خود شدید، ابتدا فلکه اصلی را ببندید. سپس تمامی شیرهای خروجی را، برای تخلیه آب داخل لوله ها باز کنید.
بعد از آن می توانید با افراد متخصص در این زمینه تماس بگیرید، تا با استفاده از دستگاه های نشت یاب برای برطرف کردن مشکل اقدام کنند.
تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه چگونه است؟
همانطور که گفتیم استفاده از دستگاه نشت یاب برای تشخیص ترکیدگی لوله کاری تخصصی است، که هر کسی از عهده انجام آن بر نمی آید. این دستگاه می تواند با ارسال ارتعاشات و امواج صوتی، محل دقیق نشت یا ترکیدگی لوله را مشخص کند.
حرکت آب باعث ایجاد امواج صوتی شده و در صورت ترکیدگی لوله به سرعت از آن خارج می شود. فرد متخصص با دقت به صدای امواج گوش داده و محل نشتی را پیدا می کند. انجام این کار نیاز به صرف زمان و حوصله داشته و تمرکز زیادی را طلب می کند.
از مزایای بسیار مهم تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه، می توان به شناسایی دقیق محل نشتی، ترمیم به موقع لوله های آسیب دیده و جلوگیری از خرابی های بیشتر اشاره کرد. با استفاده از این دستگاه می توان بدون نیاز به تخریب ساختمان، محل نشتی را پیدا کرده و برای تعمیر آن اقدام نمود.